top of page

FAQ

פרופסור דוד שטרית - מנהל מערך הריאות בבית החולים מאיר בכ"ס

פרופסור דוד שטרית, מנהל מערך הריאות בבית החולים מאיר עונה על שאלות.

  • האם COPD מחלה נדירה?
    לא נכון ההפך הוא הנכון. על פי ההערכות בישראל 400,000 חולים במחלת ה-COPD, מהם 3,000 מתים מדי שנה. "לצערנו עישון עדיין מאוד מאוד שכיח אז מחלות ריאה כתוצאה מנזקי עישון מאוד שכיחות גם כן", אומר פרופסור דוד שטרית. על פי מחקרים, בין 70-80% מהחולים אינם מאובחנים ואינם מטופלים. הדבר נובע מכך שאחוז גבוה מהמעשנים חולים במחלת הריאות הכרונית, אך הם אינם מתייחסים לתסמיני המחלה באופן חריג, ורק כאשר הם מרגישים בתסמינים חמורים שלא עוברים גם לאחר טיפול אנטיביוטי, הם מגיעים לרופא ריאות למעשה לאחר שכבר ישנה פגיעה ריאתית משמעותית וחלק מהנזק כבר בלתי הפיך.
  • האם COPD מחלה של מבוגרים?
    לא נכון "ככל שגיל העישון מתחיל יותר מוקדם וכמות הסיגריות יותר גדולה כך למחלה יש סיכוי להופיע בגילאים מוקדמים יותר. מדובר במחלת ריאות שמתפתחת לאורך שנים, ולא נדיר למצוא אנשים בגילאי 40-45 שחולים ב- COPD ואפילו קשה"
  • האם זו מחלה שתוקפת רק את הריאות?
    לא נכון עוד מיתוס שגוי. היום כבר יודעים ש-COPD היא מחלה סיסטמית בעלת ביטויים נוספים כמו תחלואה לבבית, דכאונות במידה גבוהה, נטייה לתסחיפים ריאתיים או אוסטאופורוזיס. "אם נבצע בדיקות דם לחולה COPD נגלה כי מדדי הדלקת מוגברים אצלו", מוסיף שטרית. היום המחלה נתפסת כמחלה סיסטמית שהרבה איברים יכולים להיפגע ממנה. כמובן שהריאות הן המטרה העיקרית אך כמובן שלא היחידה
  • אין מה לדווח לרופא על החמרה בשיעול או קוצר נשימה כי זה חלק מהמחלה
    לא נכון לא נכון ואפילו מסכן חיים. כל החמרה והתקפי שיעול או קוצר נשימה יכולה לבטא התקדמות של המחלה. "במקרים אלו נדרשת התערבות דחופה ומתן אנטיביוטיקה, סטרואידים או אינהלציות", מתריע שטרית. "כמובן שצריך לתפוס את זה בזמן ולערוך בדיקה אצל רופא ריאות. חייבים להיות עירניים לכל שינוי במצב הקבוע ולתסמינים כמו שיעול או ליחה מוגברים". במחקרים נמצא כי 43% מחולי ה- COPD המקבלים טיפול קבוע עדיין סובלים מהחמרות. סימפטומים של COPD כמו קוצר נשימה, שיעול ו/או ליחה עלולים להיות לא מדווחים ע״י המטופלים, וגם כאשר ישנו דיווח לא תמיד הם משייכים את זה להחמרה. החמרות יכולות להיגרם מזיהומים הנגרמים על ידי נגיפים או חיידקים, מזג אוויר חם מאוד או קר מאוד וזיהום אוויר.
  • אין טיפולים יעילים ולא ניתן להפחית תמותה ב-COPD?
    לא נכון קיימים לא מעט טיפולים יעילים ל-COPD. "כמובן שבראש ובראשונה זה הפסקת עישון, אך במחלה מטפלים גם באמצעות המשאפים שמטרתם היא להקל על קוצר הנשימה והשיעול היומיומי, וגם כמובן למנוע החמרות ולהביא לירידה משמעותית בשיעור ההתלקחויות", מסביר פרופ' שטרית.
  • חולי COPD מוגבלים בפעילויות היומיומיות (לא יכולים לצאת במזג אוויר בעייתי מהבית, לא להתקהל, לא לעשות מאמצים קשים מדי)"
    לא נכון לפי דבריו של פרופ' שטרית, אין רחוק יותר מהאמת. "במרבית מחולי COPD ההתייחסות שלנו היא כמו לאוכלוסייה רגילה - כל מה שהם יכולים לבצע הם צריכים לבצע. להפך, אנחנו מעודדים אותם לבצע פעילות גופנית, אך עם זאת עליהם להיות קשובים לגוף, לא לבצע מה שהגוף לא יכול לבצע. עם טיפול נכון במחלה אפשר להביא את מרבית החולים לתפקוד נורמלי ושגרתי יומיומי".
  • החמרות ואשפוזים הם בהכרח חלק מהמחלה?
    לא נכון ממש לא. חולה שמפסיק לעשן ולוקח את הטיפול המניעתי הנכון במשאפים לרוב לא יחווה החמרות ואשפוזים, ולכן הם לא חלק הכרחי במחלה. למעשה, כאמור לנזכר לעיל, יש להימנע מהחמרות. "ברגע שיש החמרות ב-COPD הן משפיעות מאוד על מהלך המחלה ויכולים לבוא להתדרדרויות והחמרות נוספות. לכן יש חשיבות מהותית למניעה של ההחמרה על ידי הפסקת עישון וטיפול עם משאפים נכונים".
  • עדיף שחולים לא יעשו כושר משום שמאמץ גופני עלול להחמיר את המחלה?
    לא נכון פעילות גופנית ושיקום הריאות הן דווקא חלק אינטגרלי בטיפול בחולי COPD. "פעילות גופנית סדירה מקטינה את שיעור ההתלקחויות, מקטינה את החרדות והדיכאונות שיכולים להופיע בחלק מהחולים ומשפרת מאוד את יכולת ביצוע המאמצים, לכן היא מהווה חלק בלתי נפרד מהמלצות הרופאים", אומר שטרית.
  • אובחנתי ב-COPD הפסקת עישון כבר לא תועיל?
    לא נכון כמה שפחות יותר טוב, ועדיף להפסיק לגמרי. "הפסקת עישון בכל שלב של המחלה יכולה להועיל ולהקטין את הנזק הריאתי העתידי בריאות", מרחיב שטרית, "הפסקה או אפילו ירידה ניכרת בכמות הסיגריות יחד עם טיפול נכון במשאפים ועידוד פעילות גופנית, יכולים להביא לאיזון של המחלה ולמניעת התדרדרויות עתידיות".

רוצים להפסיק לעשן???
המרכז הלאומי לגמילה מעישון 6800* יעמוד לרשותכם בייעוץ ותמיכה ללא תשלום.

שאלות ותשובות

bottom of page